MOLBA ZA SDA: Ponudite nešto bolje ovom narodu

Kada vlast nema šta ponuditi svojim građanima, onda se ona bavi pravilom prljavih ruku. Prljave ruke su, po mnogima, itekako poželjne, a politički faktori se njima koriste kako bi građanima pokazali svoju stranku kao jedino moguće, poželjno i ostvarivo rješenje, izmišljajući štete koje mogu nastati pobjedom druge opcije. U našoj lokalnoj zajednici, prljave ruke podrazumijevaju samo prozivanje, vrijeđanje, omaložavanje i vraćanje u prošlost. A najgore od svega nabrojanog je mito i korupcija kojeg se mnogi građani užasavaju, a sa smješkom ga prihvataju.

Iako mnogima smiješno i poražavajuće, možemo primijetiti, čim se malo udaljimo od čaršije, velike kamione pune pijeska koji pročešljavaju svaki zaseok za koji su sigurni da im može ponuditi željeni broj glasova.

Od takvih primitivnih postupaka zavisi dobro stanje na terenu i nečija prolaznost.

Možda nismo u stanju bilo šta prigovoriti osobi koja u svom životu zavisi od raznih donacija i onog novca koje skupe dobri ljudi. Problem nastaje kada se loše stojeća domaćinstva iskorištavaju za skupljanje političkih poena, podmićujući ih mizernim novčanim ciframa i pozivajući da će tim postupkom održati jedinstvo i prosperitet sredine.

Svjesna da svoj uticaj ne može nametnuti ljudima koji joj se mogu usprotiviti, SDA sve više pažnju usmjerava na goruće državne probleme, koji ne trebaju da se tiču jedne male lokalne zajednice, kakav je Bužim.

Stečeni ugled SDA stranke je oslabio još 2016.godine, svidjelo se to mnogim njezinim pristalicama ili ne. Onog trenutka kada su mnogi njeni kadrovi bili spremni dati bezrezervnu podršku (u oktobru 2016.godine) drugoj, nezavisnoj opciji, znalo se da SDA nema realne izglede za pobjedu.
Prijevremeni izbori koje očekujemo za desetak dana mogu donijeti također preokret i jasan odgovor, a to da je narod sit prljave politike kojom se SDA vodi i od koje više nema koristi ni općina, a pogotovo ne obični građanin.

Autor: L. Š.