A GDJE SU PARE PREMIJERU?

Predizborna kampanja ulazi  u svoju završnicu. Zadnju sedmicu odlazeća vlast se utrkuje u pokušaju da pridobije glasače, daju lažna obećanja, otvaraju po stotinu metara puta, obilaze davno urađene i realizirane projekte i u najmanju ruku ponižavaju građane Unsko-sanskog kantona. Najdalje u svojim vratolomijama otišao je premijer Rošić koji misli da su građani gluhi i slijepi, da sporo pamte i brzo zaboravljaju. Tako je prvog radnog dana ove sedmice na Vladi usvojena odluka za realizaciju programa izgradnje putne komunikacije do najposjećenije turističke atrakcije na području NP – Štrbačkog buka.

Vlada USK usmjerila je, od sredstava Federacije, Nacionalnom parku „Una“  iznos od 800 000 KM za izgradnju puta Orašać-Ćelije-Štrbački buk. I tu ništa ne bi bilo čudno da samo koji mjesec ranije Vlada F BiH nije donijela odluku o izdvajanju jednog miliona za ove namjene.

Od Sarajeva do Bihaća nestalo 200.000,00 KM sa ovog projekta koji bi zasigurno povećao broj posjeta Nacionalnom parku Una. Prema procjenama sa odobrenim sredstvima od milion KM moglo se uraditi 5-6 kilometara puta. Kako je premijer Rošić  uzeo „ušura“ 200.000,00 KM procjena je da će se sa odobrenim sredstvima izgraditi oko 4 do 4,5 kilometra puta  koji će se graditi u fazama nekoliko godina. Ove godine je već kasno za bilo kakve radove jer neće biti vremena za provođenja potrebnih procedura. Tako to ide u Vladi Unsko sanskog kantona i kod premijera Rošića koji je svojim potezom i odlukom ponizio i federalnog ministre poljoprivrede i ministricu zaštite okoliša koji su se u mjesecu junu ove godine pohvalili izdvajanjem jednog milona za Nacionalni park Una. Očigledno nisu računali na premijera Rošića i njegovo prebacivanje iz šupljeg u prazno.

Prije neki dan smo imali priliku pročitati kako je premijer Rošić  investirao 280.000,00 KM u svoju rodnu Rujnicu i put do njegovih roditelja. Možda su baš ovdje pare koje su Odlukom Vlade F BiH bile namjenjene Nacionalnom parku Una na čijem je čelu provjerni i stari SDP-ovac Amarildo Mulić. Vjerovatnim se čini da je Rošić svjestan da nakon 7.okobra neće imati priliku određivati kako i gdje će se trošiti budžetski novac pa je svoje zadnje dane na vlasti odlučio provesti baš kao i cijeli svoj mandant. Ne smeta Rošići ni njegovim koalicijskim partnerima (Laburisti-DF-SBB) što svaki dan lažu građane Unsko sanskog kantona vjerujući da narod slabo pamti, a brzo zaboravlja. Premijeru reci narodu gdje su pare???