Šta je pravda i poštenje?

Čitam danas vijesti i ne vjerujem svojim očima da sam upravo pročitao saopćenje DF USK koji se eto iznenada “sekira” za lošu opremljenost i ukupno stanje policijskih službenika na našem kantonu. Po saopćenju koje su uputili građanima USK-a slabije informirani bi mogli pomisliti kako je DF USK u teškoj opoziciji na ovom kantonu, a ne dio vlasti koju predvodi SDA-ov premijer Rošić zbog kojeg sam sinoć morao ugasiti TV kad se pojavio u TV debati na RTV USK, SBB Fahrudina Radončića i Laburisti Fikreta Abdića.

Demokratska fronta (ili bolje rečeno Maršal&HodžaandMurici) na našem kantonu su u protekli dvije-tri godine ispucali sve kredite  i ispričali sve svoje priče.  Bili su, a i danas su, dio priče premijera Huseina Rošića potpomognuti snagama SBB i Laburista osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića. SBB u cijelom mandantu nije znao da li je opozicija ili vlast. Fahrini borci za bolju budućnost na pozicijama ministara još uvijek ne znaju da li su ministri u tehničkom mandatu, jesu li ili nisu podnijeli ostavke, da li su smijenjeni ili nisu. Isto ili slično ponašali su se njihovi drugovi u skupštinskim klupama. Laburisti šute i mute, uzmu poneku stoju ili milion na godinu iz budžeta USK za podršku Vladi i iza ćoška se smiju i premijeru, ministrima, Vladi i nama svima.

Da se vratimo malo na ovo današnje saopćenje  za javnost koje je samo potvrda totalne zbunjenosti političkih stranaka koje bi danas u jeku predizborne kampanje najradije da su u kakvoj teškoj hladovini , bez odgovornosti i bez bilo kakvih pitanja o proteklom periodu i mandatu koji je pri kraju. Umjesto da danas građanima napišu zašto je takvo stanje u policiji, ko je odgovoran i šta će danas učiniti  oni pišu smiješna saopćenja u koja ni oni sami ne vjeruju.  Umjesto da pozovu svog premijera i održe mu befel po ovom pitanju oni se danas  čude kako to policijskim službenicima nisu isplećena dogovanja po osnovu prevoza i drugih zakonom predviđenih naknada, kako im nisu obezbijeđena sredstva za rad i stvoreni uslovi da rade svoj posao.

Zbog ovakvih  saopćenja onih koji su direktno odgovorni za stanje u policiji, za ne izbor komesara, za loše postupanje tokom cijele migrantske krize ovi izbori će biti test  za građane ali i za političke stranke koje su mogle i trebale uraditi više, ne samo za policijske službenike, nego za sve građane Unsko-sanskog kantona.

Dok se DF samo preko saopćenja zalaže za pravdu i poštenje mladi nam odlaze autobusima preko granice. Odlaze iz zemlje u kojoj pravde i poštenja neće biti  sve dok nam jedno pričaju, a drugo rade. Pravda i poštenje nam ne treba za pet, deset ili dvadeset godina, pravda nam treba danas, a poštenje još juče.