Bećirović: Socijaldemokrata i musliman, i to sa ponosom

Pravi socijaldemokrata jeste čovjek koji uvažava i nacionalnu i vjersku komponentu, koji uvažava sve različitosti u ovoj zemlji, poštuje sve ljude, kazao je tokom gostovanja u Pressingu na N1 potpredsjednik SDP-a i zastupnik u državnom Parlamentu, Denis Bećirović.

Čitao sam reakcija iz SDS-a na vaše stavove. Kažu da se u isto vrijeme zalažete za Islamsku zajednicu i socijaldemokratiju i da se trebate odlučiti šta ste. Može li se u isto vrijeme biti socijaldemokrata i musliman? Da li je to paradoks?

Nikada se nisam pravda SDS-u. Pravi socijaldemokrata jeste čovjek koji uvažava i nacionalnu i vjersku komponentu, koji uvažava sve različitosti u ovoj zemlji, poštuje sve ljude, ali isto tako i poziva da svi zajedno shvatimo da osim etničkog, nacionalnog, vjerskog ili nekog drugog identiteta moramo razvijati taj naš zajednički, bosanskohercegovački državni identitet. Dakle, moramo shvatiti da su nam bitni i oni elementi koji nas spajaju i povezuju. Kada nastupam – nastupam uvijek principijelno. Ne tražim pravo za jedan narod, a da to ne tražim za druge.

Da se vratimo na pitanje. Može li se biti socijaldemokrata i musliman?

Naravno da može. I to sa ponosom.

Zašto ne postoji sporazum Islamske zajednice sa BiH, a u isto vrijeme postoji sporazum BiH sa katoličkom i pravoslavnom crkvom?

To vam je eklatantan primjer kako izgleda politička scena u BiH. Četiri godine niko o tome nije govorio. Ja sam uporno iz godine u godinu govorio da se taj sporazum mora potpisati i u tom kontinuitetu odjednom je sada, šest mjeseci pred izbore, sve proključalo. Ako ste ćutali četiri godine o toj temi – nemojte pričati ni ovih šest mjeseci. Suština je u sljedećem. Moramo imati jednaka prava za sve narode u BiH i za sve vjerske zajednice. Kome je problem da se 2018. sklopi ugovor sa Islamskom zajednicom?

Pa kome je problem?

Ministrica (Semiha Borovac, op. aut.) je kazala da je Dragan Čović najodgovorniji. Gledao sam vašu emisiju u kojoj se gospodin Ivanić hvalio da je to on zaustavio. Stoga će to ponovo biti pitanje na narednoj sjednici državnog parlamenta. Prvo da markiramo stvari ko to radi. Moramo nekim ljudima reći da ovo mora biti zemlja jednakih prava i obaveza za sve građane i narode. Vidite kako Dodik negira naciju. Često kaže samo musliman umjesto Bošnjak. Zamislite kada bih ja Dodiku kazao da je pravoslavac u nacionalnom smislu. Da li bi to bilo lijepo? Negira se pravo na jezik. Kako sam se ja borio za prava Srba u Federaciji očekujem da će se u entitetu RS pojaviti srpski poslanik koji će reći prekinimo sa ovom politikom i pustimo bošnjačkom narodu da nazove jezik kako hoće.