Usvojen budžet općine Bužim za 2017.godinu

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća općine Bužim usvojen je budžet u iznose nešto manjem od 6. miliona KM i Odluka o izvršavanju budžeta za 2017.godinu što jasno pokazuje opredijeljenost općinskog načelnika i novog saziva vijeća u stvaranja jedne nove političke klime na prostoru naše općine.

Načelnik općine Zikrija Duraković je u svom uvodnom izlaganju obrazložio je važnost donošenja budžeta općine prije isteka kalendarske godine, kao i samu strukturu budžeta u kojem su  planirane potrebe uposlenika općinskog organa uprave,Mjesnih zajednica, poljoprivrednika, boračkih udruženja, sportskih kolektiva, Javnih ustanova i poduzeća. Kapitalni dio budžeta za 2017.godinu planiran je isključivo prema potrebama svih građana općine Bužim , a prvenstveno za potrebe završetka kapitalnih investicija koje su urađene ili planirane u 2016.godinu i dijelom za nove investicije i projekte.  Ovim postupkom načelnika općine i nove parlamentarne većine skinute su sumnje određenog broja vijećnika iz SDA koji su ustvrdili kako će određeni broj projekata za koje su provedene zakonske procedure biti skinuti sa kapitalnih  investicija u narednoj godini. Jasna je poruka sa Općinskog vijeća da će svi lokalni i nekategorisani putni pravci biti urađeni naredne godine, a da će do početka građevinske sezone provesti sve predviđene procedure za sve projekte tretirane Odlukom o raspodjeli sredstava iz budžeta općine za 2016.godinu.

Po hitnom postupku vijećnici su raspravljali i o sporazumu  o izmirenju duga prema poduzeću KOV GRAD Bužim za puteve koji su urađeni daleke 2008.godine u MZ Konjodor, Zaradostovo, Brigovi i Bužim. Nakon pravosnažnih sudskih odluka ove Mjesne zajednice su blokirane, a blokada uzrokuje brojne problem u funkcionisanju i radu Mjesnih zajednica posebno zbog zimskog održavanja lokalne putne mreže. Kako se o ovom pitanju raspravljalo već više od pet godina i kako su kamate    dostigle iznos glavnog duga vijeće je dalo podršku sporazumu kako šteta po općinu Bužim ne bi bila još veća. O drugom pitanju, ko je kriv i ko je prouzrokovao nastalu štetu po budžet, ko će i da li će odgovarati, vijećnici su  prepustili institucijama čija je to  zakonska obaveza i posao.

Na današnjoj sjednici  Općinsko vijeće je imenovalo i niz tijela i komisija vijeća , te doneseno nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijacije u svrhu izgradnje niskonaponske infrastrukture.