BiH se zadužuje za 550 miliona eura kod MMF-a

thumbnail_Fiskalno-vijece-BiH-001-24-05-16

Na današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH u Sarajevu dogovoren je kreditni aranžman sa MMF-om u ukupnom iznosu od 550 miliona eura na 10 godina.

Povlačenje novca traje tri godine, grejs period je četiri i po godine od povlačenja prve tranše i šest godina otplata nakon grejs period.

Nadeem Ilahi, šef misije MMF-a u Bosni i Hercegovini, naveo je da bi ekonomski rast u našoj zemlji ove godine trebao iznositi oko tri posto.

“Usaglašeno je i Pismo namjere Fiskalnog vijeća sa predstavnicima MMF-a. Dogovoreni su najpovoljniji uslovi i aranžman”, izjavio je Zvizdić na konferenciji za novinare.

Očekuje se da će Odbor razmatrati odobravanje aranžmana u julu mjesecu.

Predstavnici svih nivoa vlasti su potcrtali prijedloge koji su fokusirani na pomoć privrednicima i na ekonomski razvoj. S tim u vezi, ekonomski program podržan u okvirima EEF-a ima tri glavna cilja a to su unapređenje poslovnog okruženja, otvaranje više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećanje potencijala za rast ekonomije, zatim smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje veličine administrativnog aparata i unapređenje kvaliteta javne potrošnje, kao i očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditnog rasta.

Saglasili su se da će novi aranžman sa MMF-om donijeti finansijsku stabilnost svih nivoa vlasti u BiH i da kompletan aranžman mora biti propraćen reformama, odnosno služiti kao podrška implementaciji Reformske agende.

Prošireni aranžman će imati i ulogu katalizatora u mobiliziranju međunarodne finansijske pomoći jer Evropska unija i Svjetska banka također planiraju osigurati dodatna finansijska sredstva za provođenje reformi.

Izvor: http://ba.n1info.com/